Ervaringen met AV Werkt door

YES! Ik zit hier op mijn plek

Ik wil een dankwoord uitspreken voor jullie werk en inspanningen in het mogelijk maken van dit traject voor mij. Zonder jullie inspanning(en) had ik hier waarschijnlijk niet aan kunnen beginnen, daarvoor zeer veel dank! Eigenlijk kan ik nu alleen maar zeggen; YES! Ik zit hier op mijn plek en had ik dit maar eerder geweten. Het zetten van deze stap maakt voor mij zoveel verschil, een wereld van verschil!

– Otto

AV Werkt door begeleidt Oekraïners naar een baan

Eind april werd bekend dat AV Werkt door een aandeel zou hebben in de coördinatie van Oekraïners richting een baan. Een belangrijke rol waarin we vooral de mens centraal willen stellen.

Er zijn de afgelopen periode contacten gelegd met reguliere werkgevers en met uitzendbureaus. Om maatwerk te kunnen bieden spreken we iedere kandidaat persoonlijk.

We begeleiden in de zoektocht naar een nieuwe baan en houden vervolgens nauw contact om verder te zoeken mocht dat nodig zijn.

Wil de kandidaat zich settelen in Nederland? Dan bekijken we de mogelijkheden om de kandidaat op te leiden, om- of bij te scholen richting passend(er) werk.

Dit alles doen wij in samenwerking met werkgevers, onderwijsinstellingen en verschillende (regionale) initiatieven. En met succes!

Petra Duimel

Ik ben met AV Werkt door in aanraking gekomen door een telefoontje van Stijn naar aanleiding van een vacature bij ons voor studenten voor de opleidingsklas van pedagogisch medewerker. Stijn vroeg of er wellicht mogelijkheden zouden zijn voor kandidaten die hij bemiddelde naar ander werk.  

Aan de hand van dit gesprek kwam ik er achter dat AV Werkt Door ons ook ergens anders mee kon helpen. Onlangs had er een kandidate bij ons gesolliciteerd met een buitenlandse achtergrond. Zij is langsgekomen voor een sollicitatiegesprek en een meeloopochtend op de groep. Zowel de sollicitant als de collega’s waren ontzettend enthousiast over haar werkhouding en haar persoonlijkheid. Daarom is zij ingeschreven voor de opleiding tot pedagogisch medewerker. Eén van de verplichte onderdelen van de toelating is het halen van de 3F toets. Helaas is deze zij daarvoor gezakt. Echter, vanwege haar motivatie en enthousiasme heb ik Stijn gevraagd of er mogelijkheden zijn dat AV Werkt door iets voor haar kon betekenen in de scholing van de Nederlandse taal.  

Dit heeft Stijn opgepakt en vervolgens zijn drie offertes aangeleverd voor een taaltraject. Daarna kregen wij het goede nieuws dat het taaltraject voor onze kandidaat volledig wordt gesubsidieerd door AV Werkt door. Dit betekent dat zij inmiddels is gestart met de opleiding, een  kans die zij anders niet had kunnen krijgen. 

Voor mij betekent dit een grote toegevoegde waarde van de dienstverlening van AV Werkt door. Het werkt op deze manier twee kanten op. Wij als organisatie zijn geholpen met een stukje financiële tegemoetkoming en de kandidaat vergroot hierdoor aanzienlijk haar kansen op de arbeidsmarkt. 

Concreet heeft AV Werkt door voor mij het volgende gedaan: 

  • gewezen op de mogelijkheden 
  • advies bij hoe aan te pakken 
  • gesprek gevoerd met werkgever en kandidaat om haalbaarheid en urgentie vast te stellen 
  • subsidie “geregeld” 

Zonder AV Werkt door had ik  niet geweten hoe aan deze subsidie te moeten komen. Wat mij betreft een grote aanrader, zeker wanneer je met kandidaten een kans wilt geven die een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt hebben. 

Petra Duimel 
HR adviseur  – Stichting Kinderopvang Vianen

Ron Planken

In mei 2020 stond ik na 19 jaar werkzaam te zijn geweest bij een grafisch bedrijf als applicatiebeheerder drukwerkportal op straat, omdat het bedrijf waar ik werkte door de coronacrisis failliet ging. Gelukkig lukte het om binnen een paar maanden ander werk te vinden bij een ander grafisch bedrijf gevestigd in Gorinchem. Dit was maar voor twee dagen per week, meer was vooralsnog niet mogelijk en ook dit kwam door de coronacrisis. Dit zorgde ervoor dat ik kritischer ging nadenken over mijn toekomst.

In de tussentijds was ik in overleg met het UWV gestart als vrijwillige chauffeur op de buurtbus in Giessenburg, want dit zorgt ervoor dat ik in beweging blijf, lekker onderweg ben en veel sociale contacten heb.

Enkele weken later kreeg ik via mijn zoon, werkzaam voor Qbuzz als buschauffeur in de concessie Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem te horen dat Qbuzz op zoek was naar buschauffeurs. Toen ik een recruiter sprak van Qbuzz werd voor mij al snel duidelijk dat je ook parttime op de bus kunt werken als buschauffeur. Dit leek mij een ideal in combinatie met mijn huidige baan als applicatiebeheerder. Buschauffeur zijn lijkt mij enorm leuk. Je hebt sociale contacten met zowel passagiers als je collega’s, je kunt werken op verschillende dagen en tijden. Lekker ontspannen de weg op, genieten van de rit en alles daaromheen.

Er was alleen nog 1 uitdaging, namelijk het behalen van mijn rijbewijs D en code 95.

Bij Qbuzz kun je het BBL-traject volgen je wordt dan opgeleid tot buschauffeur en dit is gekoppeld aan een Mbo 2 opleiding of opgeleid worden via een uitzendbureau met de intentie om bij goed functioneren na een periode in vaste dienst te komen.

Maar toen…. kwam ik in contact met het Regionaal Mobiliteitsteam AV Werkt door. Zij hebben mij de mogelijkheid geboden om de opleiding tot buschauffeur te volgen. Ik heb enorm veel zin om als parttime buschauffeur aan de slag te gaan bij Qbuzz!

– Ron Planken